Uterum Västerås

Vi på Dörr & fönsterlagret är uterumsexperten i Västerås

Dags för uterum?

Vi har alla typer av uterum, från enkla inglasningar till avancerade vinterträdgårdar och fasadsystem. Hos oss får du goda råd inför ditt uterumsköp. Vi kan komma hem till dig och tittar på vilken lösning som passar just ditt hus och dina önskemål. Självklart kan vi även hjälpa dig med monteringsservice. Med kvalitet i fokus, samarbetar vi med HALLE som leverantör. Du som går i uterums-tankar, vänta inte, kontakta oss så berättar vi mer!

Att tänka på när du ska bygga uterum

Vara ute i god tid inför byggnationen av uterummet. Kontakta kommunen för råd och tips inför byggstart. Det kan behövas bygglov eller bygganmälan.

Förvånansvärt brett sortiment av uterum!

Vi på Dörr & fönsterlagret har valt ut ett antal leverantörer som tillsammans har ett brett sortiment. Vi har valt dom bästa enligt oss.

Hur monteras fönstret i fasaden

Det viktigaste är att man följer tillverkarnas föreskrifter gällande montaget. Använd alltid alla fästpunkter och säkerställ att alla karmskruvar får fäste. Innan montage kan det vara lämpligt att borra i karmen för att känna att det finns att skruva i bakom karmen. Fönstret ska monteras i isolerat skikt så att inga köldbryggor uppstår.

Drevning/isolering

Drevspalten mellan stommen och karmen skall tätas. Egenskaper/funktioner som tätningen skall ha är diffusionstäthet, värmetröghet, lufttäthet, flexibilitet, formstabilitet, vattentäthet och beständighet. Vi på Dörr & Fönsterlagret har en egen metod för att uppfylla alla egenskaper som krävs. Fog skum kan vara ett alternativ vid tex skumväggar, nackdelen med skum är att det inte går att efterjustera på samma sätt samt att sprängningar kan uppstå.

Vilken modell av uterum ska jag välja?

Inför en byggnation av ett uterum ska man tänka till vad man ska använda uterummet till och även vilka tider på året se nedan.

Sommar: Halle Fritid

Om man ska använda sitt uterum som väder och vindskydd och bara förlänga nyttjandet lite så räcker det med ett enklare glas. 5 mm härdat säkerhetsglas enligt boverkets regler är det som används i Halles sommarsystem.

Vår/höst: Halle Mertid

Om man vill förlänga säsongen och använda sitt uterum från tidig vår till senare höst krävs det ett bättre glas. Härdade säkerhetsglas, 2-glas med luftspalt mellan glasen är det som används i de system vi erbjuder.

Vinter: Halle Alltid

För dig som ska använda ditt uterum/vinterträdgård året runt som ett extra rum krävs kraftigare system.

Vinterträdgårdsystem

De vinterträdgårdsystem som vi erbjuder har säkerhethetsisolerglas med argon för bästa isolervärde.
Det som är mycket viktigt till en vinterträdgård är att systemet/karm och luckor har en så kallad bruten köldbrygga.
Det innebär att det i både karm och luckor finns plastdistanser i profilerna som gör att aluminiumprofilerna inte leder kylan utifrån och in i ditt uterum.
Karmen skall monteras i ett stycke för att båda vara väl isolerad och tät.
Man ska aldrig ta bort väggen helt mellan hus och vinterträdgård då det vid extrem kyla då kan bli kallt i ditt hus. Behåll en altandörr eller installera ett fasadparti mellan ditt hus och vinterträdgård, förslagsvis ett lyft/skjutparti eller ett vikparti som kan öppnas upp.

Vilken tak ska man välja på uterummet?

Det finns olika typer av taklösningar, t ex kanalplasttak, plåttak, glastak, tegeltak, papptak o.s.v. Kanalplasttak finns i olika tjocklekar och kulörer.

Vilken tjocklek du ska ha beror på hur mycket du ska använda ditt uterum under säsongen, tjockare tak innebär ett bättre isolervärde.
Kulören beror på hur mycket ljus du vill släppa in i ditt uterum, samt tycke och smak. Om du inte väljer ett kanalplasttak, utan någon annan form av täckt tak ska du tänka på att det blir mörkt inne i huset när taket inte släpper igenom ljuset.

Vad ska man välja för typ av golv till uterummet?

Sommar: Halle Fritid

Om man bygger ett enklare sommarrum räcker det ofta med att man monterar sitt uterum på ett trallgolv. Man kan med fördel lägga plast under golvet, kanske en tunnare cellplastskiva för att slippa kallt golvdrag, och på det viset förlänga säsongen lite.

Vår/höst: Halle Mertid

Om man bygger ett uterum som ska användas tidig vår/sen höst bygger man uterummet på ett isolerat bjälklag med trossbotten. Isolera med ull eller cellplast. Innergolv kan vara matta, trägolv, laminatgolv eller liknande.

Vinter: Halle Alltid

Om man ska bygga en vinterträdgård som skall värmas upp och användas året runt krävs det en ordentlig grund. Antingen bygger man rummet på ett välisolerat bjälklag med trossbotten, eller så gjuter men en platta med eller utan golvvärme. Man använder med fördel golvvärme för att få ett behagligt golv. Det blir ofta lite kallt på golvet annars, även om man har ett välisolerat golv. Golvvärme finns i olika varianter, elvärme eller vattenburen golvvärme.

Uterum med stomme i limträ!

Vi erbjuder stommar i limträ till uterummet.
Man kan köpa en okapad eller en exaktkapad stomme.
De exaktkapade stommarna levereras helt färdigkapade för snabb och enkel montering. Stomskruv och monteringsanvisning ingår för att ditt montage ska vara smidigt.
Fördelarna med limträ är flera:

  • Styrkan – i förhållande till sin vikt är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen
  • Skönheten – limträ är miljöskapande produkter och används därför gärna av arkitekter
  • Formstabiliteten – limträ varken vrider eller kröker sig
  • Lättbearbetat – limträ kan bearbetas med såväl enkla handverktyg som med maskinella verktyg.
  • Limträ kan ytbehandlas på samma sätt som vanligt trä.