Förläng din sommar med ett uterum från Dörr & Fönsterlagret

Vill du förlänga sommarn med ett uterum? Låt då oss hjälpa dig att finna det du söker. Uterummet är mycket mer än en öppen terrass och kommer att skänka dig glädje från tidig vår till långt in på hösten. Vi hjälper även till med bygglov till färdigt uterum.

Kontakta oss

Bygga uterum i Mälardalen

Hos oss finner du uterum för alla behov och önskemål – från enkla inglasningar till avancerade orangerier och fasadsystem.

När du anlitar oss i Västerås med omnejd kan vi komma hem till dig och ge förslag på vilken lösning som bäst passar ditt hus och dina behov. Vi hjälper dig som så önskar med montering och ser till att du får just det uterum du har tänkt dig. Våra uterum håller hög kvalitet och kommer från de, enligt oss, allra bästa leverantörerna.

Tveka inte att kontakta oss redan idag så berättar vi mer.

Du når oss på telefon: 021-13 25 00
eller mejl: info@dorrfonsterlagret.se

Förvånansvärt brett sortiment av uterum!

Vi på Dörr & fönsterlagret har valt ut ett antal leverantörer som tillsammans har ett brett sortiment. Vi har valt dom bästa enligt oss.

Hur monteras fönstret i fasaden

Det viktigaste är att man följer tillverkarnas föreskrifter gällande montaget. Använd alltid alla fästpunkter och säkerställ att alla karmskruvar får fäste. Innan montage kan det vara lämpligt att borra i karmen för att känna att det finns att skruva i bakom karmen. Fönstret ska monteras i isolerat skikt så att inga köldbryggor uppstår.

Drevning/isolering

Drevspalten mellan stommen och karmen skall tätas. Egenskaper/funktioner som tätningen skall ha är diffusionstäthet, värmetröghet, lufttäthet, flexibilitet, formstabilitet, vattentäthet och beständighet. Vi på Dörr & Fönsterlagret har en egen metod för att uppfylla alla egenskaper som krävs. Fog skum kan vara ett alternativ vid tex skumväggar, nackdelen med skum är att det inte går att efterjustera på samma sätt samt att sprängningar kan uppstå.

Vilken modell av uterum ska jag välja?

Uterummets funktion bör ligga till grund för ditt val. När du planerar ditt uterum ska du tänka på hur det ska användas och under vilken årstid. Vi får många frågor runt uterum –
”Ska jag bygga med gjuten platta?” ”Hur mycket behöver jag isolera?” och liknande. Vi hjälper till och besvarar alla frågor så att du får det uterum som uppfyller dina behov och önskemål.

Uterum sommar

Vill du ha ett skydd för väder och vind med några veckors förlängning av sommaren? Då räcker det fint med ett enklare glas, såsom ett 5 mm härdat säkerhetsglas. Detta glas används i Halles sommarsystem. Här kan man förstärka uterummet genom att göra vindtätt och på så vis bidra till att hålla ett bättre inneklimat.

Produkter

 

Uterum vår och höst

Vill du ha en lång vår- sommar- höstsäsong behöver du satsa på ett robustare glas såsom härdade 2-glas säkerhetsglas, med luftspalt mellan glasen. Detta erbjuder vi i Halle Mertid. Vid byggnationen av uterummet går det bra att isolera grunden för att hindra markkylan att tränga upp i uterummet.

Produkter

Vinter: Halle Alltid

För dig som ska använda ditt uterum/vinterträdgård året runt som ett extra rum krävs kraftigare system.

Vinterträdgårdsystem

Vi erbjuder vinterträdgårdssystem med säkerhetsisolieringsglas med argon för bästa isolervärde. I ett vinterträdgårdssystem måste såväl karm som luckor ha en så kallad bruten köldbrygga. Detta innebär att man har plastdistanser i profilerna så att de inte leder in kylan utifrån, utan att ditt uterum kan hållas varmt och fint.

Karmen monteras i ett enda stycke, vilket bidrar till att den blir både välisolerad och tät. Väggen mellan din vinterträdgård och ditt hus ska aldrig tas bort helt då det annars kan bli kallt inomhus vid sträng kyla. Behåll din altandörr eller installera ett fasadparti, såsom ett lyft/skjutparti eller ett vikparti mellan huset och vinterträdgården. Dessa kan enkelt öppnas eller stängas allt efter behov. Här ställs kraven på god isolering i golv och tak.

Uterum vinter

Vill du kunna använda ditt uterum under vintertid behöver du ett kraftigare system som står emot minusgrader, snö och blåst. Vi erbjuder Halle Alltid som har de kvaliteterna. Här är det fasadpartier som gäller för att ha en bra isolering och hålla kylan ute. Det ställs höga krav på övrig isolering och även en bra värmekälla som är anpassad för åretruntdrift. I många av våra vinteruterum vi bygger väljer kunderna en isolerad gjuten platta med golvvärme. Taken kan vara ett kanalplasttak 55 mm eller ett vanligt tak med isolering som är anpassad för byggnaden.

Vilket tak till uterum är lämpligt?

När du ska välja tak till uterummet finns ett flertal taklösningar och material att välja mellan, såsom exempelvis kanaplasttak, plåttak, glastak, tegeltak och papptak. Kanalplasttak går dessutom att få i olika tjocklekar och kulörer. Du väljer tjocklek utifrån hur du vill använda ditt uterum under säsongen, ett tjockare tak innebär ett högre isolervärde.

Vill du ha ljust både inne och ute bör du välja ett kanalplasttak som släpper igenom dagsljuset, till skillnad från ett täckt tak. Vilken kulör du vill ha beror på ditt eget tycke och smak samt hur mycket ljus du vill att taket ska släppa igenom, en mörkare färg ger ett dovare ljusinsläpp.

Kontakta oss

Vad ska man välja för typ av golv till uterummet?

Golv till uterum

Vilken typ av golv du bör välja till ditt uterum är också i hög grad beroende av uterummets tänkta funktion. Kundens totala budget måste också vägas in för valet av golv. En gjuten platta kostar mer än ett träbjälklag, dessa två val har både för och nackdelar.

Golv till uterum sommar

Till det enkla uterummet för sommarbruk räcker det fint med ett trallgolv i trä, som du med fördel kan lägga plast eller en tunn cellplastskiva under för att slippa kalldrag underifrån. Till denna lösning rekommenderar vi Halle Primolux Sommar.

Golv till uterum vår/höst

Ett uterum som förlänger säsongen på våren och hösten behöver ett golv med isolerat bjälklag och trossbotten för att kunna hålla en lagom temperatur. Isoleringen kan bestå av cellplast. Gällande innergolvet har du större valfrihet då såväl matta som laminatgolv och liknande är lämpliga, golven ska vara anpassade för uterum. Till denna lösning rekommenderar vi Halle Primolux Isoler eller Solid.

Golv till uterum vinterträdgård/vinter

Vill du att ditt uterum ska tjäna som vinterträdgård året om behöver det vara uppvärmt, vilket innebär en annan typ av konstruktion med en ordentlig grund. Man kan endera bygga rummet på ett väl isolerat bjälklag med trossbotten eller gjuta en platta där du kan välja golvvärme om du så önskar. Golvvärme i uterum ger alltid en behaglig uppvärmning av rummet och du slipper kalla fötter. Golvvärme för uterum går att få såväl elburen som vattenburen. Att tänka på när det gäller gjuten platta är att plattan blir trög, det vill säga att uppvärmningstiden blir lång. Vid val av platta bör man ha värmen påslagen konstant.

Uterum med stomme i limträ!

Stommar i limträ till uterummet är ett bra alternativ med många fördelar. Vi erbjuder såväl okapade som exaktkapade stommar där de exaktkapade levereras färdigkapade för en snabb och smidig montering. Stomskruv och monteringsanvisning ingår för att du lätt ska kunna genomföra montaget.

Vi ser många fördelar med att välja stommar av limträ:

  • Styrkan – Då limträ i förhållande till sin vikt är ett av de starkaste konstruktionsmaterialen
  • Estetiken – Limträ är en både vacker och miljöskapande produkt som gärna används av arkitekter
  • Formstabiliteten – Limträ är stabilt och varken vrider eller kröker sig
  • Lättbearbetat – Limträ är lätt att arbeta med och lämpar sig väl för både enkla handverktyg och maskiner
  • Enkel ytbehandling – Limträ ytbehandlas på samma vis som vanligt trä
Kontakta oss